Sy rundskåret kjole

ideer

Sy rundskåret kjole

Det er mange år siden jeg sidst har været i gang med sy, men glæden, over at se forskellige stoffer blive forvandlet med saks og symaskine, kom hurtigt igen. Jeg har savnet at sy, få ideer og lave mine egne mønstre, så denne gang bliver jeg ved. Læs videre og kom i gang med at sy rundskåret kjole.

Jeg er mor til et par dansemus og mon jeg er den eneste? Dansemus skal have dansekjoler. Når min mindste dansemus danser skal det se smukt ud. Vi har på et tidspunkt arvet en kjole med et rundskåret skørt og dét ser smukt ud, når hun laver pirouetter. Men min lille dansemus vokser og kjolen er blevet for lille. Efter at have ledt efter en lignende kjole uden hel, måtte jeg selv i gang med at sy en kjole med et rundskåret skørt.

Kjole med rundskåret skørt
Kjole med rundskåret skørt

DIY: Mønster til rundskåret kjole

Mønsteret til kjolen har jeg tildels selv lavet, se min DIY herunder eller køb et mønster tilpasset dine mål i shoppen.

Først har jeg taget følgende mål på dansemusen: Længde på overdelen fra skulder til mave (jeg har skåret kjolen ca. en cm under navlen), taljevidde hvor kjolen skal skæres (plus 3 cm), ærmelængde og længde på skørtet.

De første tre mål har jeg brugt til at tilpasse et mønster jeg havde liggende på en langærmet t-shirt i jersey. Jeg har i princippet bare valgt den rigtige størrelse og dernæst kortet blusen af i længden.

Mønster overdel
Mønster overdel

Til at lave mønsteret til skørtet skal du taljevidden og indsætte den i følgende formel:

Hel sol: (3,14 x 2 x 1/4 taljevidde): 10 = radius

Halv sol: (3,14 x 2 x 1/2 taljevidde): 10 = radius

Kvart sol: (3,14 x 2 x taljevidde): 10 = radius

På mønsterpapir tegnes en retvinklet trekant. I den rette vinkel på trekanten tegnes radius op med en passer og du har nu taljelinjen på dit mønster.

Dernæst tager du længden af skørtet og måler ud fra taljelinjen. Det kan ikke gøres med en almindelig passer, så her har jeg målt længden ud med ca 10 cms mellemrum og dernæst tegnet en linje, som er afslutning på mønsteret. Skørtet skal også lægges til fold under klipning.

Mønster overdel
Mønster overdel

Nu er du klar til at klippe. Klip et forstykke, et bagstykke, to ærmer og to underdele. Stoffet klippes med sømrum bortset fra i halsrundingen og den nederste kant på nederdelen. Gem et stykke stof på ca 6×40 cm til halsbelægning, se længere nede.

Nu kan du gå i gang med at sy rundskåret kjole.

DIY: Guide til at sy rundskåret kjole

Mine kjoler er syet i bomulds jersey med strech, husk at sy med elastisk søm.

Sy rundskåret kjole

Først syes kjolens overdel sammen som en almindelig bluse dvs først skuldersømmene, så syes ærmerne i ærmegabene og til sidst ærme-side sømmene. Underdelens sidesømme syes sammen og nu kan overdel og underdel syes sammen ret mod ret. Ærmerne lægges op.

Halsrundingen laves fint med en belægning. Jeg har fundet en fin guide på her.

Oplægning af en hel sol i jersey er for de rigtig skrappe og dem tilhører jeg desværre ikke. Jeg har løst oplægningen ved at zig-zagge kanten fint og næste gang jeg skal på besøg hos svigermor, får jeg hende til at overlocke kanten.

Oplægning af hel sol
Oplægning af hel sol

God fornøjelse og lad mig endelig høre om resultatet og ikke mindst reaktionen fra jeres dansemus.

2 meninger om “Sy rundskåret kjole”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *